top of page
Keresés

A fagylalt ősi titka: így készítették 4000 évvel ezelőtt

A fagylalt ma már szinte mindenhol elérhető, de kevesen tudják, hogy az egyik legrégebbi édesség, amelynek története több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori Kínában már 4000 évvel ezelőtt is készítettek jeges desszerteket, méghozzá egészen különleges módon!


A kínaiak tejet, rizst és mézet kevertek össze, majd ezt hóval és sóval hűtötték le. De miért éppen sóval? Azért, mert a só csökkenti a víz fagyáspontját, így a keverék gyorsabban megfagyott, és kellemesen krémes állagot kapott.


Ez az ősi módszer később a világ más részein is elterjedt, és végül évszázadok alatt fejlődött azzá a fagylalttá, amit ma ismerünk. Bár ma már modern gépekkel készül, az alapelv – az édes keverék lehűtése és fagyasztása – mit sem változott.


Legközelebb, amikor elfogyasztasz egy gombóc fagyit, gondolj bele: ez az édesség valójában egy több ezer éves hagyomány része!

 
 

ICE MASTRY MAGYARORSZÁG

facebook_edited.png

Érdeklődjön most!

bottom of page